Volume: 4 Issue: 2, 7/28/22

Year: 2022

Articles

        Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından çıkarılan Yaşar Hukuk Dergisi (Yasar Law Review) (e-ISSN 2667-6621) hukuk alanında ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan özgün bilimsel çalışmaları bilim insanlarına ve hukuk uygulamacılarına duyurmayı amaçlayan bilimsel hakemli bir dergidir. 

                    
         Yaşar Hukuk Dergisi, hukuk alanında yüksek adalet bilincine sahip ve toplumsal sorunlara duyarlı, akademik nitelikleri yüksek bilimsel yazıların yayınlanmasını, böylece hukuk kuramının gelişmesini ve uygulamanın teorik olarak desteklenmesini hedeflemektedir.
        
             Dergi, elektronik ortamda yayımlanan ULAKBİM TR Dizin inceleme sürecindedir.

        Dergide “açık erişim politikası” benimsenmiştir. Bunun temelinde, bilimsel yayınlara araştırmacılar tarafından ulaşılabilmesini kolaylaştırma, böylelikle bilimin ilerlemesine katkı sağlama amacı yer almaktadır.



            Yaşar Hukuk Dergisi’nde, hukuk alanında konularına ilişkin yenilikçi yaklaşımlar içeren, bilimsel çözüm önerileri ve yeni teorilere yer veren, hukukî kavram ve kurumları bilimsel olarak inceleyen özgün bilimsel makaleler yayınlanmaktadır. Bunun dışında dergide, çeviri, kitap incelemesi, mevzuat değerlendirmesi, bilgilendirici notlar ve yargı kararı incelemesine de yer verilmesi amaçlanmaktadır. 


            Dergi,  Ocak 2019 tarihinde yayına başlamıştır. Altı ayda bir Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez  hakemli dergi olarak yayımlanmaktadır.


            Dergiye yapılan makale başvuruları, yazarlarından bağımsız olarak kör hakemlik sistemiyle en az iki hakem tarafından değerlendirilmektedir. Hakem değerlendirme süreçlerinin hiçbir aşamasında, hakemler yazarların isimlerini bilmemekte, yazarlar da hakemlerin kimliğini öğrenememektedirler. Böylelikle tüm süreç objektif biçimde yürütülmektedir. 


            Dergide Türkçe başta olmak üzere İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde hazırlanmış özgün çalışmalar yayımlanabilmektedir. 



1.      Dergiye gönderilen yazılar başka yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.


2.      Dergiye gönderilen yazıların araştırma ve yayın etiğine uygun olması gerekir. Yazarların yazılarının denetimini yapmış oldukları ve bu haliyle basılabileceğini kabul ettikleri varsayılır.


3.      Makale veya karar çevirilerinin orijinal dildeki nüshasının da gönderilmesi şarttır. Makale çevirilerinde, çeviri yapan, orijinal eserin hak sahibi/sahiplerinden Fikir ve Sanat Eserleri Kanuınu’na  uygun olarak yazılı izin almış olmalıdır.


4.      Yazılar,  ….. e-posta adresine Word formatında gönderilmelidir. Gönderilen metinde yazarın kimliğini belirleyecek herhangi bir ifade yer almamalıdır. Yazar adını-soyadını, (varsa) akademik unvanını), çalıştığı kurumu, iletişim adresini, telefon numarasını ve e-posta adresini gönderdiği e-postada belirtmelidir.


5.      Dergiye gönderilen makalelerde, hem İngilizce hem de Türkçe olmak üzere makale başlığı (title),en az 100 ve en fazla 200 sözcükten oluşan  öz (abstract) ve yine her iki dilde beşer anahtar kelime yer almalıdır.


6.      Gönderilen yazıların Times New Roman karakterinde dik ve normal harflerle, ana metnin 1,5 satır aralığında ve 12 punto, dipnotların 10 punto olarak hazırlanması gerekmektedir. Dipnotlar sayfa altında gösterilmelidir.


7.      Dergiye gönderilen yazıların içerisindeki başlıklar şu şekilde düzenlenmelidir:


I.KALIN VE TÜMÜ BÜYÜK HARF


A.KALIN VE TÜMÜ BÜYÜK HARF


1. Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük


a. Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük


aa. Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük


8.      Gönderilen yazıların ilk değerlendirmesi Yayın Kurulu tarafından yapılır. Bilimsel kriterlere uymayan ve normalin üzerinde yazım yanlışı içeren, bilimsel ölçütlere uymayan yazılar, hakeme gönderilmeden Yayın Kurulu tarafından  geri çevrilir.


9.      Yayın kurulu tarafından uygun bulunan yazılar, kör hakemlik sistemi uyarınca yazar adı/adlarını içermeyecek şekilde en az iki hakeme denetim için gönderilir. Yazarlara makalenin hangi hakeme gönderildiği ile ilgili bilgi verilmez. Hakem raporlarında düzeltme istenmesi halinde yazarlar sadece belirtilen düzeltmeler çerçevesinde değişiklik yapabilir. Hakemler tarafından önerilen düzeltmelerin hakemler tarafından tekrar görülmesi, hakemlerin isteğine bağlıdır. Hakemlerden birinin olumlu, diğerinin olumsuz görüş bildirmesi halinde, üçüncü hakemin görüşü alınır. Üçüncü hakemin görüşüne göre yazı yayınlanır veya reddedilir. Yayımlanması uygun bulunmayan yazılara ait hakem değerlendirme formu/formları yazarına/yazarlarına e-posta yoluyla bildirilir.


10.  Hakem denetiminden geçen yazılar, Yayın Kurulunca incelenir ve yayınlanıp yayınlanmayacağına ilişkin inceleme sonucu yazarına e-posta yoluyla bildirilir.


11.  Dergide, karar incelemesi, kitap incelemesi, mevzuat değerlendirmesi, bilgilendirici not vb. yazılara da yer verilebilir. Bu nitelikteki yazıların kabul edilmesi Yayın Kurulu kararına bağlıdır. Hakem incelemesinden geçmeyen yazılar dergi içinde açıkça belirtilir.


12.  Dergide yayımlanan yazılarda ileri sürülen görüşler ve bu yazılardan kaynaklanabilecek bütün sorumluluk yazarlara aittir.


13.  Yayın Kurulunca yayınlanmasına karar verilen yazıların, elektronik ortamda tam metin olarak yayımlanması da dahil olmak üzere tüm yayın hakları Yaşar Üniversitesi’ne aittir. Yazarlar, Yayın Kurulunca yayınlanmasına karar verilen yazılarına ilişkin işleme, çoğaltma, yayma ve umuma iletim haklarını Üniversite’ye devretmiş sayılırlar.


14.  Yazara/yazarlara, yayınlanmak üzere Üniversite tarafından kullanılmasına izin verdiği haklara karşılık bir telif ücreti ödenmez. Dergiye yayımlanmak üzere yazı gönderen yazar/yazarlar, bu hususu  kabul etmiş sayılır.


15.  Süresi içerisinde hakem incelemesinden dönmeyen yazılar, Yazarı/Yazarları tarafından aksi yönde bir talepte bulunulmadıkça derginin bir sonraki sayısında yayımlanır.


16.  Yazıların sonunda, yararlanılan kaynaklar yazar soyadına göre alfabetik sırada dizilerek kaynakçaya yer verilmelidir. Yararlanılan çalışmalar kaynakçada şu şekilde yer almalıdır:


KİTAPLAR:


Yazarın Soyadı (Bold), Adı (Bold): Eserin Adı, Baskı, Yayınevi, Basıldığı Yer, Yıl.


Çoklu yazar durumunda


1.Yazarın Soyadı (Bold), Adı (Bold)/ 2. Yazarın Soyadı (Bold), Adı (Bold): Eserin Adı, Baskı, Yayınevi, Basıldığı Yer, Yıl.


Editörlü Kitap


Editörün Soyadı (Bold), Adı (Bold) (Editör): Kitap Adı, Baskı, Yayınevi, Basıldığı Yer, Yıl.


Kitap Bölümü


Yazarın Soyadı (Bold), Adı (Bold): Bölümün Adı, Editörün Soyadı, Adı (Editör), Kitap Adı, Baskı, Yayınevi, Basıldığı Yer, Yıl.


Çeviri Kitap


Yazarın Soyadı (Bold), Adı (Bold): Kitap Adı, Baskı, Yayınevi, Basıldığı Yer, Yıl (Çevirenin Adı, Soyadı, Çeviri Kitap Adı, Baskı, Yayınevi, Basıldığı Yer, Yıl).


Elektronik Kitap


Yazarın Soyadı (Bold), Adı (Bold): Kitap Adı, Yıl, Parantez İçerisinde URL, Erişim Tarihi.


Elektronik Kitap Bölümü


Yazarın Soyadı (Bold), Adı (Bold): Bölümün Adı, Editörün Soyadı, Adı (Editör), Kitap Adı, Yıl, Parantez İçerisinde URL, Erişim Tarihi.


MAKALELER


Yazarın Soyadı (Bold), Adı (Bold): Makalenin Adı, Makalenin Yer Aldığı Derginin Adı, Cilt, Sayı, Makalenin Yer Aldığı İlk ve Son Sayfa Aralığı.


Çeviri Makale


Yazarın Soyadı (Bold), Adı (Bold): Makalenin Adı, Makalenin Yer Aldığı Derginin Adı, Cilt, Sayı, Makalenin Yer Aldığı Sayfa Aralığı (Çevirenin Adı, Soyadı, Çeviri Makalenin Adı, Cilt, Sayı, Makalenin Yer Aldığı Sayfa Aralığı).


İnternet ortamından ulaşılan makaleler için parantez içerisinde URL ve içeriğe erişim tarihi belirtilmelidir.


Birden fazla yazar tarafından yazılmış makalelerde, tüm yazarların ad ve soyadları tam olarak yazılmalıdır.


17.  Yararlanılan kaynaklara ilişkin atıflar, her ilgili sayfanın sonunda dipnot olarak gösterilmelidir. İlk atıfta kaynakçada yer alan tüm bilgiler (makalelerde ilk ve son sayfa aralığı hariç) yer almalıdır. Ayrıca   atıf yapılan eserin ilgili sayfa veya sayfa aralığı künyenin en sonunda belirtilmelidir.


Aynı çalışmaya daha sonra yapılacak atıflarda,


Soyad (Bold), sayfa numarası.


Aynı yazarın birden çok eserinden yararlanılmışsa, yayın tarihleri farklıysa, parantez içerisinde yıl belirtilmelidir. Yılların aynı olması halinde, eserin adı, yazarın yararlanılan diğer eserlerinden ayırt edilecek şekilde kısaltılarak kullanılmalıdır.


ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde yer alan "Yaşar Hukuk Dergisi” yayın süreçleri, bilginin bilimsel yöntemle yansız biçimde üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılmasına dayanan hakemli, ulusal ve elektronik olarak yayınlanan bir dergidir. Aşağıda yazarların, dergi editörünün, hakemlerin ve yayıncının etik sorumlulukları, rolleri ve görevleri yer almaktadır.

Yazarların Sorumluluğu

1. Dergiye gönderilen yazılar başka yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
2. Dergiye gönderilen yazıların araştırma ve yayın etiğine uygun olması gerekir. Yazarların yazılarının denetimini yapmış oldukları ve bu haliyle basılabileceğini kabul ettikleri varsayılır.
3. Gönderilen makalelerin hukuk alanında özgün çalışmalar olması gerekmektedir.
4. Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklar (yazarlar, çevrimiçi sayfalar, kişisel görüşmeler, vb.) için doğru ve uygun bir şekilde kaynak gösterilmelidir.
5. Makale veya karar çevirilerinin orijinal dildeki nüshasının da gönderilmesi şarttır. Makale çevirilerinde, çeviri yapan, orijinal eserin hak sahibi/sahiplerinden Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na uygun olarak yazılı izin almış olmalıdır.
6. Makaleye katkı sağlamayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
7. Gönderilen makaleye ilişkin çıkar çatışmaları belirtilmeli ve açıklanmalıdır.
8. Değerlendirme sürecinde yazar (lar)dan makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editörlere sunmalıdırlar.
9. Yazara/yazarlara, yayınlanmak üzere Üniversite tarafından kullanılmasına izin verdiği haklara karşılık bir telif ücreti ödenmez. Dergiye yayımlanmak üzere yazı gönderen yazar/yazarlar, bu hususu kabul etmiş sayılır.
10. Dergide yayımlanan yazılarda ileri sürülen görüşler ve bu yazılardan kaynaklanabilecek bütün sorumluluk yazarlara aittir.


Editörün Sorumluluğu


1. Editör; hakemlerin, yazar(lar)ın, araştırmacı, uygulayıcı ve okuyucuların bilgi gereksinimlerini karşılamaya gerektiğinde dönüt vermeye, yayın sürecinde düzeltme, açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba gösterir.
2. Editör, yazarların cinsiyet, etnik köken, ırk, din, tâbiyet veya siyasi değerler göz önünde bulundurulmaksızın, adil şekilde değerlendirilmesinden sorumludur.
3. Editör, dergi politikasıyla yayım ve etik kurallara uymayan çalışmaları reddetme sorumluluğu altındadır.
4. Editör, reddedilen makalelerin yazarlarına ret sebeplerini açık ve objektif bir şekilde iletmelidir.
5. Editör, yayım ve yazım kuralları ile örnek şablonu güncel tutmalı, yazarların bu kurallara erişimini sağlamalıdır.
6. Editör derginin niteliğinin artırılması ve gelişimine katkıda bulunmak için çaba sarf etmekle yükümlüdür.
7. Editör, değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin ve aynı zamanda yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerinin korunmasını sağlamalıdır.
8. Editör, hakem listesini hakemlerin uzmanlık alanlarına göre sürekli yenilemeli ve genişletmelidir.
9. Makalelerin hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik ile gerçekleştirilmesini sağlamalıdır.
10. Editör dergiye iletilen talep ve yakınmaları incelemeli, bunlar hakkında gerekli iyileştirmeleri yapmalıdır.


Hakemlerin Sorumluluğu


1. Makalelerin değerlendirme süreci çift yönlü kör hakemlik ilkesi çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
2. Hakemler değerlendirmelerini objektif ve yalnızca uzmanlık alanı ile sınırlı bir şekilde gerçekleştirmelidir.
3. Hakem değerlendirme sürecinin gizliliğine saygı gösterilmeli; değerlendirilen esere ya da değerlendirme süreci ve sonrasına ilişkin bilgiler üçüncü kişilerle paylaşılmamalıdır.
4. Hakemler çıkar çatışması-çıkar birliğine ilişkin bir durum olduğunu tespit ettiklerinde makale değerlendirmeyi reddetmeli, zaman gecikmesizin editörlere bilgi vermelidir.
5. Hakemler makale değerlendirmesinde yapıcı bir dil kullanmalı, düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
6. Hakemler değerlendirmeyi kabul ettikleri makaleleri süresi içerisinde değerlendirmelidir.


Yayıncının Sorumluluğu


1. Yayıncı derginin web sayfasında derginin açık, elektronik ve ücretsiz erişimini sağlar.
2. Dergide yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.

Değerlendirme İlkeleri


1. Gönderilen yazıların ilk değerlendirmesi Yayın Kurulu tarafından yapılır. Bilimsel kriterlere uymayan ve normalin üzerinde yazım yanlışı içeren, bilimsel ölçütlere uymayan yazılar, hakeme gönderilmeden Yayın Kurulu tarafından geri çevrilir.
2. Yayın kurulu tarafından uygun bulunan yazılar, kör hakemlik sistemi uyarınca yazar adı/adlarını içermeyecek şekilde en az iki hakeme denetim için gönderilir. Yazarlara makalenin hangi hakeme gönderildiği ile ilgili bilgi verilmez. Hakem raporlarında düzeltme istenmesi halinde yazarlar sadece belirtilen düzeltmeler çerçevesinde değişiklik yapabilir. Hakemler tarafından önerilen düzeltmelerin hakemler tarafından tekrar görülmesi, hakemlerin isteğine bağlıdır. Hakemlerden birinin olumlu, diğerinin olumsuz görüş bildirmesi halinde, üçüncü hakemin görüşü alınır. Üçüncü hakemin görüşüne göre yazı yayınlanır veya reddedilir. Yayımlanması uygun bulunmayan Yaşar Hukuk Dergisi’ne gönderilen yazılara ait hakem değerlendirme formu/formları yazarına/yazarlarına e-posta yoluyla bildirilir.
3. Hakem denetiminden geçen yazılar, Yayın Kurulunca incelenir ve yayınlanıp yayınlanmayacağına ilişkin inceleme sonucu yazarına e-posta yoluyla bildirilir.
4. Dergide, karar incelemesi, kitap incelemesi, mevzuat değerlendirmesi, bilgilendirici not vb. yazılara da yer verilebilir. Bu nitelikteki yazıların kabul edilmesi Yayın Kurulu kararına bağlıdır. Hakem incelemesinden geçmeyen yazılar dergi içinde açıkça belirtilir.
5. Yayın Kurulunca yayınlanmasına karar verilen yazıların, elektronik ortamda tam metin olarak yayımlanması da dâhil olmak üzere tüm yayın hakları Yaşar Üniversitesi’ne aittir. Yazarlar, Yayın Kurulunca yayınlanmasına karar verilen yazılarına ilişkin işleme, çoğaltma, yayma ve umuma iletim haklarını Üniversite’ye devretmiş sayılırlar.
6. Süresi içerisinde hakem incelemesinden dönmeyen yazılar, Yazarı/Yazarları tarafından aksi yönde bir talepte bulunulmadıkça derginin bir sonraki sayısında yayımlanır.






Makale gönderim süreçleri ücretsiz olarak yürütülmektedir.